Waterzijdig inregelen

Deze reeks is verouderd en de discussie is gesloten.

Ik schreef dit vóór de doorbraak van warmtepompen, lage temperatuur verwarming, toerengeregelde pompen en dynamische regelafsluiters. Lees het hier gerust vanuit historische waarde, maar weet: nieuwe tijden vragen om andere CV-tuning.

In deel 3 van deze serie heb ik mijn thermostaat ingesteld en afgeregeld. Daarvoor heb ik de CV-ketel getuned. In dit laatste deel zijn de radiatoren en vloerverwarming aan de beurt. Dat heet waterzijdig inregelen.

De theorie

De bedoeling van waterzijdig inregelen is dat alle radiatoren evenveel toevoer krijgen, zodat ze allemaal een gelijke warmteafgifte hebben. Het systeem is dan in balans. En dat betekent: gelijkmatige opwarming, geen koude trek meer en zuiniger stoken.

Standaard krijgen niet alle radiatoren evenveel toevoer, omdat de CV-leidingen verschillen. De ene radiator is dichter op de ketel aangesloten dan de andere. En sommige radiatoren zijn aangesloten via dikkere buizen. Om over de verschillende radiatoren maar niet te beginnen. Dit alles zorgt voor  toevoerverschillen.

Die toevoerverschillen gaan we oplossen. Dat kan door radiatoren met teveel doorstroming te “knijpen”. Andere radiatoren krijgen dan weer meer doorstroming. Zo brengen we het systeem in balans. Het doel: overal dezelfde ΔT!

Benodigdheden

Er is een aantal methoden voor waterzijdig inregelen:

 1. Met voetventielen. Die zijn er niet alleen om radiatoren te verwijderen zonder de hele CV te legen. Ze zijn ook perfect om radiatoren te knijpen! Door de retour te beperken, zal ook de aanvoer afnemen.
 2. Met inregelbare thermostaatknoppen. Niet elke thermostaatknop is inregelbaar. Maar als ze dat wel zijn, dan kun je de aanvoer zo eenvoudig beperken, terwijl de thermostaat wel bedienbaar blijft.
 3. Met radiatorkranen zonder thermostaat. Deze methode is niet aan te bevelen. Hoewel je de aanvoer er wel mee kunt knijpen, raakt het systeem meteen weer uit balans als je de kraan open of dicht draait. In dit geval kun je beter voetventielen of inregelbare thermostaatknoppen plaatsen.

Zie ook Frank’s reactie hieronder over dubbel instelbare thermostaatkranen.

De meeste vloerverwarmingsverdelers hebben een voetventiel en kun je dus ook waterzijdig inregelen.

Naast een methode om in te regelen heb je ook een thermometer nodig. Ik heb bij Conrad een Voltcraft IR 260-8S infraroodthermometer gekocht. Er zijn ook stickers die je op je radiatoren kunt plakken, maar die vind ik niet nauwkeurig genoeg.

Pak ten slotte pen, papier, een zakrekenmachine, en je kunt aan de slag.

Lezerstip: heb je een installatie met voornamelijk Danfoss knoppen en ventielen? Volg dan eens hun gratis training inregelen op basis van systeemgroottes en regelstanden. Daar zijn ook een inregelgids en invulbladen te downloaden.

Zorg voor maximale warmtevraag

Voor het waterzijdig inregelen moet je een aantal keer alle radiatoren meten terwijl de ketel aan staat. Zet de radiatoren vol open, de thermostaat op de hoogste stand en open indien nodig ramen en deuren. Wacht dan een minuut of 10 zodat alle radiatoren opwarmen.

Je begrijpt: dat gaat beter in de winter dan in de zomer. Want als het binnen al warm is, dan slaat de ketel misschien niet eens aan.

Meet de aanvoer- en retourtemperatuur

Loop alle radiatoren af en meet de aanvoer- en retourtemperatuur. Voor de nauwkeurigheid is het belangrijk om dit op hetzelfde soort materiaal te meten. Verschilt het materiaal, plak dan twee stukjes schildertape. Dan meet je wel weer hetzelfde.

Bereken de ΔT

Bereken nu eerst de ΔT per radiator. Bereken vervolgens de gemiddelde ΔT. Voorbeeld met zomaar wat getallen:

 • Woonkamer: aanvoer 53°C – retour 46°C = 7°C
 • Keuken: aanvoer 55°C – retour 33°C = 22°C
 • Slaapkamer: aanvoer 44°C – retour 40°C = 4°C
 • Gemiddelde ΔT = (7 + 22 + 4) / 3 = 11°C

De gemiddelde ΔT van 11°C lijkt niet gek. Maar wat wel opvalt zijn de grote verschillen. Dat is niet goed en gaan we oplossen.

Waterzijdig inregelen

Het doel is om op alle radiatoren dezelfde ΔT te krijgen. Vergelijk daarvoor per radiator de ΔT met de gemiddelde ΔT. Vraag je af: moet deze radiator meer of minder toevoer krijgen?

Knijp de toevoer van radiatoren met een lagere ΔT dan de gemiddelde ΔT. Verruim de toevoer van radiatoren met een hogere ΔT dan de gemiddelde ΔT. Gebruik hiervoor het voetventiel, de inregelbare thermostaatknop, of de thermostaatkraan.

Nog een keer!

Doorloop deze stappen totdat de ΔT’s van alle radiatoren in de buurt ligt van de gemiddelde ΔT. Bepaal die gemiddelde ΔT steeds opnieuw, want die blijft meestal niet hetzelfde.

Controleer op ruis en suizen

In het deel 2 stelde ik al: staar je niet blind op een ΔT van 20°C. Bij lagere aanvoertemperaturen is dat meestal niet haalbaar.

Luister goed naar de verwarmingsbuizen. Hoor je ruis of suizen, dat je eerst niet hoorde? Dan heb je de radiatoren te ver geknepen. Het water wordt dan door te kleine openingen geperst, en dat maakt lawaai.

En de vloerverwarming?

De meeste vloerverwarmingverdelers zijn te knijpen met een retourventiel. Hiervoor gebruik je een andere procedure voor een goede warmteafgifte:

 1. Houd de thermostaatknop op de verdeler op dezelfde stand.
 2. Knijp de toevoer met het retourventiel tot een ΔT van 10°C.
 3. Neem de ΔT van de verdeler niet mee in de berekening van de gemiddelde ΔT.

Altijd wat te verbeteren

Zo eenvoudig kan waterzijdig inregelen zijn. In mijn geval bespaarde het tientallen procenten gas. Ook is het comfort hoger, omdat de koude trek weg is.

Voor mij is dit het laatste deel in deze serie. Maar daar houdt energie besparen natuurlijk niet op. Er valt altijd wel wat te verbeteren. Een paar ideeën:

Besparen

 • Verspil geen energie die je niet nodig hebt. Zet lampen en apparaten uit in verlaten ruimtes. En zet de TV en computer uit als er toch niemand gebruik van maakt.
 • Wist je dat de TV, stereo, computer, enzovoorts, allemaal energie verbruiken als ze uit staan? Plaats een stekkerdoos met aan/uit-knop of standby killer om sluipverbruik tegen te gaan.
 • Ruil wat comfort in: droog de was buiten. Zet je Qooker of close-in boiler uit. Gebruik water van de CV-ketel. Dat koude water lijkt verspilling, maar is juist milieubewuster!
 • Vervang gloei- en halogeenlampen met spaar- en LED-lampen.
 • Vervang oud witgoed met nieuwe apparaten met een A+ label. Die nieuwe koelkast en wasdroger heb je er zo uit!

Isoleren

 • De meeste warmte gaat verloren via het dak. Dat kun je eenvoudig zelf met allerlei systemen of gewoon met minerale wol.
 • Enkel glas? Koude trek? Vervang het snel met HR-glas!
 • Oudere woningen hebben vaak geen spouwmuurisolatie. Tip: als je lid wordt van Vereniging Eigen Huis, dan krijg je korting bij Nuon om dit te laten doen. Heb je er meteen uit.
 • Isoleer de vloer voor warmte voeten. Dan bedoel ik geen folie of platen onder het laminaat of tapijt, maar daadwerkelijk via de kruipruimte. Ook hier kun je gebruik maken van korting bij de Nuon. Maar je kunt het ook zelf, bijvoorbeeld met EPS of een systeem zoals TONZON.
 • De bodem isoleren is weer apart van de vloer isoleren. Het voorkomt optrekkend vocht. Het klimaat in huis verbetert aanzienlijk en stookkosten dalen. Ook hier: vraag het de expert of doe het zelf.
 • Als je dan toch in de kruipruimte bezig bent: zorg ervoor dat de kruipruimte geventileerd is, bij voorkeur via ventilatieroosters in de gevel. Ook dit voorkomt vocht. En het voert ongezond radongas af, dat zich langzaam opbouwt.
 • Ook bij de bouwmarkt: buisisolatie. Het is nergens voor nodig om warmte te verliezen in ruimtes waar niemand aanwezig is. Dicht de laatste gaatjes af met bandagefolie.
 • Wel eens tocht gevoeld langs deuren en ramen? Zonde van de verloren warmte en comfort. Dit is eenvoudig op te lossen met tochtstrips. Gewoon te verkrijgen in de bouwmarkt.
 • De achterkant van de radiator straalt vaak tegen een buitenmuur, en dat is zonde. Plaats radiatorfolie en houd zoveel mogelijk straling binnen.

En nog veel meer…

Warmtepompen, zonnepanelen, er zijn zoveel mogelijkheden om bewust met energie om te gaan. MilieuCentraal houdt er een goede lijst van bij. Veel succes, plezier, besparing en comfort toegewenst!

39 replies on “Waterzijdig inregelen”

Roderick,

Wat betreft cv waterzijdig inregelen biedt Danfoss (inregelen.danfoss.nl) gratis training aan. Het is goed te volgen met minimale kennis van de materie, sterker nog ze hebben tools (excel) om eea automatisch te laten calculeren.
Geen probleem als je de training niet kunt bijwonen, via de site kun je eea schriftelijk volgen en de tools zijn te downloaden.

Gewoon een tip voor mensen die verantwoord met energie willen omgaan.

Gr,
Anoep

Hi Anoep,

Bedankt voor de suggestie! Meteen even naar gekeken, kende het nog niet. Zo te zien zijn de Excelsheets en handleidingen specifiek voor regelstanden van Danfoss kranen en ventielen. De daar gebruikte methode is gebaseerd op systeemontwerp in tegenstelling tot temperatuur. Dat is een goede methode mits je alle grootheden van je systeem kent.

Heb jij de training wel eens gevolgd? Benieuwd of dat ook geschikt is voor niet-Danfoss systemen.

Roderick

Roderick,

Heb de training afgelopen dinsdag bijgewoond en was leerzaam, had al schriftelijk eea bekeken en had vragen (ben geen techneut) die gelijk beantwoord zijn.
Net wat je zegt:
– je moet de grootheden van je systeem kennen (excel tool + installatiehandleiding + internet helpen veel)
– het gaat om Danfoss produkten (heb alleen maar Danfoss produkten)

Denk dat het gedeeltelijk ook geschikt is voor niet Danfoss systemen (volg de inregelgids) en daar waar nodig vervang de Danfoss produkten en neem de kenmerken van de vervanger in acht..

Gr,
Anoep

NB. Na alles uitgeplozen te hebben zie ik dat mijn ketel Intergas HReco 36 standaard al op een zo zuinig mogelijke afstelling geleverd wordt.
Ook kom ik erachter dat ik een ketel heb met teveel vermogen, geen goede advies van de installateur!

Hi anoep,

Ik heb juist een ketel met iets te weinig vermogen van Intertaste. Ik meen de hre 28/24. We kunnen wel ruilen 😀

Je schrijft:
Knijp de toevoer van radiatoren met een hogere ΔT dan de gemiddelde ΔT. Verruim de toevoer van radiatoren met een lagere ΔT dan de gemiddelde ΔT. Gebruik hiervoor het voetventiel, de inregelbare thermostaatknop, of de thermostaatkraan.

Klopt dit wel? wanneer je de radiator knijpt met een hogere ΔT dan gemiddeld, krijg je minder doorstroming waardoor de ΔT nog groter wordt.

Rob, heb hebt helemaal gelijk. Ik heb het verkeerd opgeschreven. Bedankt voor de oplettendheid. Ik pas het direct aan.

Roderick

Ik denk dat je optie 3 niet voldoende hebt uitgewerkt.
“3. Met radiatorkranen zonder thermostaat.”

Er zijn radiatorkranen die dubbel instelbaar zijn en de flow middels een stelschroef in de spindel beperken of het aantal slagen dat een knop kan draaien beperken (slagbegrenzing).

Sommige “thermostatisch voorbereide kranen” (dan steekt er zo’n pennetje uit) kun je begrenzen op het kraanstuk.
Of je met de thermostaatKNOP die je op een thermostatisch voorbereide kraan kunt monteren, de flow kunt begrenzen, lijkt me niet waarschijnlijk.
Op een thermostatisch voorbereide kraan zit soms een gewone draaiknop.

Sommige gewone radiatorkranen kun je inregelen/begrenzen. Dat heet dan “dubbel instelbaar” of “met slagbegrenzer”.

Lees met interesse deze site, besprak met mijn cv monteur om de retour van mijn vloerverwarmingsverdeler met 10 te knijpen.
Thermostaat staat op 40, beide meters ook, volgens hem gaat knijpen een ongelijke temperatuur van de vloer opleveren, en is het beter zowel aanvoer als retour gelijk te houden
Benieuwd naar jou reactie

Bij een normaal legpatroon van je vloerverwarming liggen de aanvoer- en retourleiding naast elkaar. De vloertemperatuur is dan niet ongelijk, maar middelt uit. Als de retour gelijk is aan de aanvoer, dan weet je zeker dat er teveel warmte was voor de vloer om op te nemen. Erg slecht voor je ΔT en dus zonde. 10 graden is geen harde waarde, maar ik zou hem zeker wel knijpen. Je zult zien dat je vloer dan even warm aanvoelt terwijl je wel gas bespaart.

Bij vloerverwarming waarbij de aanvoer en retourtemperatuur beide ver in het condensatiegebied liggen is een lage delta t juist wenselijk, je wilt namelijk niet de delta t onnodig hoog maken als de retourtemperatuur niet meer evenredig kan dalen ,dat zal je schoorsteentemperatuur onnodig doen stijgen.

Bij hete radiatoren is het een ander verhaal ,daarbij wil je een delta t creeren die proportioneel is tav het verlagen van de retourtemperatuur en die retour temperatuur het condensatiegebied infietst , daarbij is 20 graden delta t slechts een richtlijn en nooit een wetmatigheid
Bij sommige systemen kan een delta t van juist 35 wenselijk zijn als de voorheen hete retourleiding door onverwarmde vloeren/ruimtes gaan en daar door de lagere retourtemperatuur veel minder warmte verliezen.

Het is bij inregelen van radiatoren niet alleen wenselijk om de retourtemperaturen te verlagen ,maar ook de schoorsteen temperatuur , een tempprobe in de uitlaat is wenselijk om het echt goed te doen.
Het condensaat opvangen in een maatbeker en afzetten tegen het gasverbruik doet het verder bevestigen

Ook het gebruik van een cycle thermostaat icm het begrenzen van het vermogen op de ketel doet wonderen ipv open therm of een stooklijn
Een beetje trial and error doet de rest om het optimum te bereiken

Stoker, ik heb in één grote ruimte een gedeelte vloerverwarming (open keuken) en radiatoren (woonkamer). Wat raad je aan voor de vloerverwarmingverdeler? Ik blijf experimenteren met knijpen of juist vol open en kan maar niet beslissen wat nu het beste is.

Heb ook nog niet gehoord van een cycle thermostaat. Heb je daar een goed voorbeeld van?

Hangt ervan af hoe het ontworpen is :Parallel open of een apart circuit met een warmtewisselaar?
Het lijkt me handig om zoveel mogelijk warmte af te geven met de vloerverwarming door de grotere warmteafgifte oppervlakte kun je met lagere (efficientere) werk temperaturen toe
Ik zou zeggen volle pijp open (binnen de temperatuur/scheur grenzen van de vloer)
Plus dat je in tegenstelling tot radiatoren de warmte van onderen komt en dat zowel de straling als convectie direct langs je heen stroomt ipv via het plafond bij radiatoren en dus met lagere ruimtetemperatuur kunt stoken
Nadeel is weer wel dat een vloerverwarming een vertraging heeft waardoor ie vaak altijd aan moet staan

Apart circuit met warmtewisselaar. Nadeel is dat de vloerverwarming alleen in de open keuken is, terwijl we het meeste in de woonkamer zitten. Hoe dan ook, net volle pijp open gezet, eens kijken wat er gebeurt.

Roderick,
bedankt voor alle info. Met veel plezier alles in de vakantie op waddeneiland gelezen. Als Alpha ben ik echte leek, maar druk bezig met “gasverbruikbeperking” . Ga thuis mijn intergas ketel onderzoeken en evt bijstellen. Trouwens op vakantie gaan in wintertijd is ook enorme beperking voor het gasverbruik thuis. Ongeveer 10 kuub per dag. Aan te raden.
Gedurende aantal weken op vorstvrij stand. Is dat aan te raden?

met dank en groet

Kees

Overigens is overal de zelfde delta t met verschillende retourtemperaturen geen optimale balans
Het doel moet zijn dezelfde (lage)retourtemperatuur (tenzij je het ergens het warmer wil hebben dan elders) los van de individuele delta t: Elke radiator is immers anders ,groter/kleiner
Je wilt immers een zo laag mogelijke gezamelijke retourtemperatuur voor de condensatie en efficiente warmteafgifte
Als je de hetere retouren afknijpt tot het niveau van de lagere retourtemperatuur krijg je een lagere gemiddelde retour

Ook is het balanceren met volvermogen niet handig als normaal het systeem in deellast draait ,probeer het systeem voor deellast te optimeren daar draait het systeem immers het meeste van de tijd in
Ook kan een aanvoer van meer dan 60 graden extra comfort geven doordat de infrarode golflengte boven die temperatuur minder door de lucht in convectie word omgezet en dus de kamerthermostaat wellicht lager kan voor hetzelfde comfort

Stoker, bedankt voor je commentaar. Hoewel ik jouw methode nog nooit heb geprobeerd, heb je goede punten. Mijn methode heeft bij mij 30% gas bespaard, ik ben benieuwd hoeveel jouw methode nog extra kan besparen.

In deellast met een modulerende thermostaat is het mijn ervaring dat de aanvoertemperatuur vaak te laag is om een zinvolle meting te doen. Heb je hier tips?

Je punt over het lager zetten van de thermostaat bij een hogere aanvoertemperatuur is interessant. Ik denk dat je hier wel een aan/uit-regeling voor nodig hebt. Hoewel mijn maximale temperatuur nu op 65°C, moduleert de thermostaat zelden boven de 50.

Veel is afhankelijk van de specifieke situatie en het benodigde vermogen .
Ik heb dezelfde intergas ketel als jij en aangezien het een appartement betreft niet veel vermogen nodig .
Ik heb de ketel begrenst op het minimum vermogen: 9 liter gas per minuut (20 procent van max vermogen ,lager kan helaas niet) gereregeld door een instelbare cycle thermostaat dat is een aan/uit thermostaat die je kunt instellen op het aantal maal per uur inschakelen (3,6,9,12 per uur)
Ik heb em op 3 maal per uur staan , dat betekent dat de brandcyclus per 20 min bepaald wordt
Eerst maal bijv 12 minuten aan en dan 8 uit waarbij het elke opvolgende 20 min de brandtijd minder word tot er een evenwicht gevonden word.
Werkt uitermate efficient zonder overshoot waar een opentherm thermostaat eerst wacht tot er een halve graad afgaat waardoor je lange afkoel periodes kan krijgen tussen het branden bij het evenwicht . Waardoor het comfort daalt en men al gauw de thermostaat hoger zet om de afkoelperiodes korter te maken , dat kost dus ook gas
Behaagelijke straalwarmte boven de 60 graden is comfortabel ook al is het huis (nog) niet op convectie temperatuur, er gaat niets boven straalwarmte

Mn delta t is 30 graden door genoeg afknijpen op de 2 retourventielen en heb zo gemiddeld een afvoergas temperatuur van 40 graden bij een aanvoertemperatuur van bijv 55 graden (retour 25 )in sterk teruggeregelde deellast , waarbij ik een liter condens per kuub gas condenseer (1,4 liter theoretische max hoeveelheid)
Terwijl bij aanwarmen de temp 65/70 graden is tijdelijk en zo de straalwarmte de lagere ruimte temperatuur compenseert , dat gaat zelfs zo ver dat ik bijv bij een ruimtetemperatuur van 18 graden naar 20 graden verwarm , uiteindelijk terugregel naar maar 3 minuten branden in 20 minuten .
Het grappige is dat bij strengere vorst mn huis afkoelt naar 16 graden en in dat geval 19 graden volstaat omdat de hogere straalwarmte (door de langere brandtijd)de marginaal lagere ruimtetemperatuur van 19 graden compenseerd.

Je moet de radiatoren niet alleen balanceren op basis van de grootste die open staat , je moet de grootste ook wat afsmoren om een optimalere delta t te krijgen
Probeer een retour temp in deellast te realiseren van ongeveer 30 a 25 graden (25 is in veel gevallen moeilijk) 30 is wel haalbaar praktisch ,verder afkoelen duurt te lang in de radiatoren met korte afkoelperiodes en zal de schoorsteentemp onnodig verhogen
In theorie is een tempregime mogelijk van 90/30 als je gemmideld 60 graden nodig hebt , zou je die delta t niet aanhouden en alles max open zetten op max pompdebiet dan zal het regime ongeveer 62/58 zijn zonder condensatie en een wat hogere schoorsteentemp

Maar heb je gemiddeld bijv 50 graden nodig is het onnodig om em op 90/30 te zetten dan is 70/30 efficienter , het hangt dus van het benodigde vermogen af hoe hoog de delta t word als je streeft naar een retourtemp van 30
Als namelijk in mijn voorbeeld je hele korte afkoelperiodes hebt dan kan je onmogelijk de temp op 30 graden houden zonder de schoorsteentemp onnodig te laten stijgen

Met veel plezier ziet ik hier te lezen. Ik heb zelf een probleem met een ruimte die ik niet warm krijg. Dit lukt enkel indien ik anderen ruimten dicht zet.
Mijn gemiddelde delta T heb ik gemeten en die is 8,5. Varierend van 2.8 (de ruimte die niet warm wordt) tot 12,8.
De hoogste instroom temp is 41 de laagste is 19
De uitstroom is als volgt 30 en laagste is 16
Wat moet ik doen om meer evenwicht te krijgen?

Dag Egbert, hierboven staat de procedure om waterzijdig in te regelen. In het kort: radiatoren met een te kleine delta T knijpen, met een te grote opendraaien. Gemiddelde opnieuw bepalen. Herhalen totdat alle radiatoren rond het gemiddelde zitten. Succes!

Beste Roderick,
Ik heb het stuk met veel plezier gelezen en heb voor de komende tijd wat te doen thuis.
Wat mij opviel in onder paragraaf: Bereken de delta T, is dat er een type fout in zit.
Bij je berekening van het gemiddelde staat (7+32+4)/3 = 14°C terwijl dit (7+22+4)/3 = 11°C zou moeten zijn. Het blijft echter is mooi stuk om te lezen en toe te passen.

Allereerst dank voor deze website en alle informatie erop. Hoeveel het me precies heeft gescheeld kan ik niet precies zeggen maar het heeft me zeker geholpen om de materie te begrijpen.

Wat waterzijdig inregelen betreft, ik heb zelf een Honeywell Evohome systeem en deze zet automatisch alle radiatoren dicht in kamers die geen warmte nodig hebben. Zorgt dat niet voor een soort automatische en dynamische versie van waterzijdig inregelen waardoor het handmatig inregelen niet meer nodig is?

Goed om te horen Hans! Waterzijdig inregelen helpt dan evengoed als bij een “normale” thermostaat. Regel het systeem eerst af met alle zones open, daarna met de “normale” zones open (zoals de woonkamer).

Interessante uiteenzetting! Wat ik me mede door de input van stoker afvraag is of het verlagen van de deltaT bij een LTV nog zinvol is. Ik woon in een tussenwoning met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op 1e en 2e etage. Hierbij heb ik de aanvoertemperatuur ingesteld op 40° en het vermogen teruggebracht naar 15Kw. De ketel moduleert netjes terug naar 23% vermogen en de pomp naar 50% (minimale modulatiebereik. De retourtemperatuur ligt op ongeveer 30° gemeten bij de ketel. Is daar door het het terugbrengen van de deltaT nog winst te behalen? Als ik de vloerverwarming ga knijpen zal dit resulteren in een verhoogde retour doordat de bypass onnodig inspringt.

Ik ben benieuwd of jij of stoker hier input op hebben.

Leuk blog trouwens!

Groet, Jorick

Bedankt voor de info. Ik heb de ketelinstellingen nu een jaar geleden aangepast nar jou advies met als resultaat een rustiger ketel en substantieel lager gasverbruik.
Met groet
Peter

Rond 1970 een zelfbouw c.v. installatie gekocht en geplaatst. Werkte prima en bijna iedereen had een hoog gasverbruik. Een ingenieur op dit gebied wist mijn interesse aan te wakkeren, door de waterketel temperatuur aan te passen op de buitentemp. Honeywel thermostaatje in de kamer op 25 graden in serie met een watertemperatuur thermostaat op de terugvoerleiding in de aangrenzende keuken. Gasverbruik daalde van 2000 kuub naar 1200 kuub. Paar keer verhuist maar intresse voor verwarming bleef. Stook al jaren met zeer lage watertemp. Vorig jaar spirotech geplaatst maar toch blijf het bij vorst erg koud in de slaapkamers (oost zijde) in appartement waar we nu wonen. Zeer intressant blog. Zodra c.v. instalatie aan gaat, ga ik kijken of ik die slaaplamer radiatoren kan knijpen

Beste Roderick,

Allereerst een gelukkig en gezond 2018. Bedankt voor je duidelijke informatie over het wel en wee van de cv-installaties. Ik ben nu bezig met het waterzijdig van mijn installatie en heb in eerste instantie mijn ver overgedimensioneerde ketel teruggeschroefd. Nu zou ik graag van je willen weten of je voor het waterzijdig inregelen misschien ook een Excel document hebt. Ik heb deze wel eens gezien op het internet, maar kan deze nergens meer vinden. Moet voordat je gaat inregelen en de delta T gaat bepalen, eerst alle voetventiel open staan en maakt het nog uit met welke radiator je gaat beginnen? Alvast bedankt voor je reactie. Groet, Bas

Dat kan natuurlijk ook ;-). Moet voordat je waterzijdig gaat inregelen, alle voetventielen in een soort ‘basis’positie staan of maakt dat niet uit?

mooi stuk, maakte voor mij alles een stuk duidelijk na wat ik al opgezocht had. De volgorde zoals je blog geschreven is, is dit ook de volgorde die je aanhoud als je thuis aan de slag gaat ?

Beste Roderick, zeer interessant blogartikel. Dank hiervoor. In het huis heb ik enkele radiatoren die ik nooit gebruik. Zou je aanraden om deze gesloten te laten als ik start met waterzijdig inregelen?

%d bloggers like this: