Thermostaat instellen

Deze reeks is verouderd en de discussie is gesloten.

Ik schreef dit vóór de doorbraak van warmtepompen, lage temperatuur verwarming, toerengeregelde pompen en dynamische regelafsluiters. Lees het hier gerust vanuit historische waarde, maar weet: nieuwe tijden vragen om andere CV-tuning.

In deel 2 van deze serie heb ik mijn CV-ketel ingesteld en afgeregeld. In dit deel is de thermostaat aan de beurt. Een goed ingestelde thermostaat krijgt het huis comfortabel warm met een zuinige regeling.

Pak de handleiding

Wat je kunt instellen verschilt per thermostaat. Zelf heb ik een Honeywell Chronotherm Modulation aangesloten op mijn Intergas Kombi Kompakt HR 28. Dit is een modulerende thermostaat met het OpenTherm-protocol. Zulke thermostaten zijn vrij uitwisselbaar met andere OpenTherm-thermostaten.

De Nefit EcomLine HR Excellent van mijn schoonvader is daarentegen gekoppeld met een Nefit ModuLine-thermostaat. Hij heeft een ModuLine 30 en zou misschien een ander ModuLine-type kunnen aansluiten.

Veel thermostaten maken onderscheid tussen twee soorten instellingen: die voor de gebruiker en die voor de installateur. De installateur heeft soms zelfs een aparte handleiding. Die krijg je er als gebruiker niet altijd bij.

Heb je een handleiding niet bij de hand, dan kun je ze bijna altijd vinden op Google. Handige zoektermen: handleiding, gebruiksaanwijzing, montagevoorschrift, bedieningsvoorschrift, installatievoorschrift, installatiehandleiding.

Installeer een moderne thermostaat

Vroeger waren thermostaten niet veel meer dan een thermometer met een aan/uit-schakelaar. Tegenwoordig bevatten ze geavanceerde regelingen. Die houden het huis beter en zuiniger op temperatuur.

Beschik je (bij voorkeur) over een modulerende CV-ketel, installeer dan ook een modulerende thermostaat. Aan/uit-thermostaten kunnen de ketel alleen om de maximale temperatuur vragen. Modulerende thermostaten kunnen de ketel om een bepaalde temperatuur vragen. Het resultaat is een betere temperatuurregeling.

Ben je regelmatig van huis, installeer dan een zelflerende klokthermostaat. Daarmee kun je zuinig stoken en toch het huis op tijd op temperatuur krijgen. Zelflerende thermostaten passen zich aan de karakteristieken van je verwarming, je huis en het seizoen. Zo weten ze wanneer ze langzaam moeten beginnen en stoppen met stoken voor optimaal comfort.

Gebruikersinstellingen

Dit zijn instellingen die eenvoudig door de gebruiker zijn te wijzigen.

Stel het programma goed in

Ik stel het programma minstens twee maal per jaar opnieuw in. Als de ‘r’ weer in de maand is, dan is het stookseizoen weer begonnen. Ik verwarm dan vaak langer en naar hogere temperaturen. Toch houd ik het binnen de perken, want iedere graad verhoging betekent 7% meer gasverbruik.

Is de woning goed geïsoleerd? Is vloerverwarming de hoofdverwarming? In die gevallen blijft de woning na het verwarmen nog lang warm. Dan kan het energie besparen om de thermostaat één uur voor het slapen al naar het nachtprogramma te schakelen. In andere gevallen zullen zelflerende thermostaten zelf al langzaam stoppen met verwarmen.

Pas nachtverlaging toe

‘s Nachts de temperatuur omlaag zetten is zuiniger. De reden: hoe hoger de binnentemperatuur, hoe groter het warmteverlies. Dit weegt niet op tegen in één keer opstoken.

Richtlijn: zet de temperatuur 2-4°C graden lager bij huizen met een bouwjaar van 1994 of later. Huizen voor 1994 zijn het beste af met een nachtverlaging van 5-7°C.

Ik raad aan om niet verder te verlagen dan 15°C. Het dauwpunt begint vanaf zo’n 13°C. Dan kan er condens ontstaan op de binnenkant van de ramen en de muren. Dit kan leiden tot vochtproblemen.

Installateursinstellingen

Dit zijn instellingen die vaak alleen toegankelijk zijn via een apart installateurs- of servicemenu. Raadpleeg bij twijfel een professionele installateur.

Lijn de maximale aanvoertemperatuur op

In deel 2 van deze serie heb ik op mijn ketel de maximale aanvoertemperatuur verlaagd naar 75°C. Deze temperatuur moet ook worden ingesteld op OpenTherm-thermostaten. Ze kunnen dan tot een goede temperatuurregeling komen. Voor aan/uit-thermostaten is dit niet van toepassing.

Op mijn Honeywell Chronotherm Modulation stond de maximale aanvoertemperatuur standaard ingesteld op 90°C. Zo kon hij de ketel niet optimaal regelen. Het is dus de moeite waard om te controleren of de instellingen overeen komen, of je de ketel hebt aangepast of niet.

In mijn geval kon ik de instelling voor warm tapwatertemperatuur niet aanpassen. Volg bij andere ketels de richtlijnen uit deel 2.

De modulerende Nefit ModuLine thermostaat werkt niet met het OpenTherm-protocol. De maximale aanvoertemperatuur was niet in te stellen. Kennelijk krijgt hij die automatisch door van de ketel.

Stel de tapwaterschakelaar in

Ik heb de “warm tapwater tijdens laatste periode”-instelling op mijn thermostaat uitgeschakeld. Hierdoor wordt de tapcomfortfunctie uitgeschakeld tijdens het slapen. Mocht ik dan toch warm water nodig hebben, dan wacht ik wel even.

In de handleiding van mijn Intergas Kombi Kompakt HR 28 las ik dat er een verbinding op de branderautomaat moest worden verwijderd, wilde deze instelling effect hebben. Bij het openen van mijn CV-ketel bleek dat de installateur dit was vergeten.

De “warm tapwater tijdens vakantie”-instelling stond bij mij al uitgeschakeld. De Nefit ModuLine 30 thermostaat kende geen van beide instellingen.

Gebruik low load control

Wat low load control betekent, vond ik het Klusidee Forum:

Als de woning op temperatuur is of als de warmtebehoefte in de woning zodanig laag is dat de brandercapaciteit van het toestel wordt teruggeregeld naar zo’n 20-30% van de totale capaciteit, schakelt de thermostaat over van modulerend regelen naar een aan-/uitregeling, de zogenaamde lowloadregeling. Tijdens de lowload regeling wordt continu berekend wat de optimale aan-  en uittijd van het toestel moet zijn, zodat er een nauwkeurige regeling van de ruimtetemperatuur ontstaat.

En inderdaad: met low load control aan merkte ik minder temperatuurschommelingen.

Gebruik optimalisatie

Een zelflerende of optimaliserende klokthermostaat houdt vanzelf rekening met de langere aanwarmtijd. Mijn thermostaat begint twee uur voor tijd met stoken op een lage aanvoertemperatuur. Dat is zuiniger, omdat de ketel optimaal gebruik kan maken van zijn HR-bedrijf.

Snelle of langzame regeling

Veel thermostaten kennen mogelijkheden voor het instellen van de snelheid van regeling (soms aangeduid met PID) en het aantal starts per uur. Beperk het aantal starts tot vijf tot zes per uur.

Welke regeling de beste is, hangt af van het type hoofdverwarming. Vloerverwarmingen warmen traag op en koelen traag af. Zij hebben baat bij een langzame regeling. Gebruik een snelle regeling voor radiatoren. Overweeg tenslotte een middelmatige regeling bij een combinatie van radiatoren en vloerverwarming.

Mijn Honeywell Chronotherm Modulation kende deze instellingen overigens niet.

Samenvatting

Met een aantal simpele instellingen aan de CV-ketel en de thermostaat is al veel winst te behalen: tot 30% gas- en 80% elektriciteitsverbruik.

In het volgende deel is de tweede helft van het CV-systeem aan de beurt: de radiatoren en de vloerverwarming. Er is nóg eens tot 30% gas te besparen door deze slimmer in te stellen. Dit heeft waterzijdig inregelen en is het onderwerp van deel 4.

44 replies on “Thermostaat instellen”

Hi Roderick,

Dank voor deze uitgebreide uitleg!
Hiermee heb ik mijn intergas cv mooi kunnen inregelen.
Ik zit nu alleen nog met de thermostaat:
Ik heb een Honywell round modulation (met opentherm) http://www.formidotros.nl/formido/products/Kamerthermostaat-Round-Modulation-T87M-1003.html?utm_source=beslistslimmershoppen&utm_medium=cpc&utm_campaign=beslist&utm_content=discardeddefault

Ik kan alleen (ook niet in handleidingen) vinden dat ik de zaken besproken in dit artikel kan instellen. Kan er nu vanuit gaan dat alles via de CV geregeld wordt of lopen de zaken nu spaak?

Jason

Dag Jason,

Niet alle thermostaat hebben evenveel instellingen. Een Round Modulation heeft er inderdaad minder. Van nieuwere modellen weet ik zeker dat ze een installatiemenu hebben. Sommigen hebben ook een tapwaterschakelaar. Op de site van Honeywell kun je de installatiehandleiding downloaden waar dit in staat. Die is apart van de gebruikshandleiding.

Roderick

Hallo Roderick,
Zelf heb ik een MFH-control thermostaat. Het probleem is, wanneer ik alles heb ingevoerd en wil bevestigen, de thermostaat op tilt slaat en het dus niet mogelijk is om in te stellen. Is hier een trucje voor, of moet ik een nieuwe thermostaat kopen.
Grt. Wietse

Hallo Roderick,

Dank voor je uitgebreide beschrijving, heb er veel baat bij gehad.

Waar ik nog naar zoek is het regelalgoritme van ketel en thermostaat en hoe deze onderling samenwerken.

Heb ongeveer dezelfde configuratie als jij: intergas hre 24 en honeywell CMT937.
Zie regelmatig regelacties van ketel en/of thermostaat voorbij komen die ik niet begrijp. Zo staat de max aanv temp nu op 50 C terwijl ik daar met geen mogelijkheid bij kan komen. Iets stelt dat dus autonoom in.
Ook vermoed ik een veiligheidsfunctie die de ketel in wachtstand brengt als het verschil in aan- en afvoertemperatuur te klein wordt, maar geen enkele display geeft hier info over. (heb overigens geen weersafhankelijke regeling).

Lees in de handleiding overigens dat je een computer kunt aansluiten om de branderautomaat te volgen, maar dat wellicht voorbehouden aan een apparaat van intergas.
Zou mooi zijn als je met je laptop de branderautomaat kunt uitlezen.

Had voorafgaand aan de oefening verwacht dat de ketel+thermostaat bij het bereiken van gewenste ruimtetemperatuur op het laagste pitje de boel warm zou kunnen houden en daarbij nagenoeg continu zou branden. Maar dat zit er kennelijk in: ketel gaat circa 3-5 keer/uur aan/uit.
Misschien moet ik daar dan maar vrede mee hebben, heb alle variabelen nu min-of-meer optimaal ingesteld staan.

Groet,

Harry

Beste Harry,

Waar staat die maximum aanvoertemperatuur ingesteld? Dat kan zowel in de ketel als de thermostaat. Sterker nog, het is goed als die overeen komen. Kijk hoe je op de ketel én in de thermostaat in het servicemenu of installateursmenu kunt komen. Daar is het te wijzigen.

Je vermoeden over een veiligheidsfunctie klopt. Het gedrag dat jij beschrijft heet pendelen. Ik geloof dat de Intergas hier wel degelijk een cijfercode voor op het display toont. Weet uit mijn hoofd zo snel niet welke, maar weet wel dat het in de handleiding staat.

Als het daadwerkelijk pendelen betreft, dan is er onvoldoende warmteafgifte in het systeem. Let er op dat je radiatoren niet teveel hebt geknepen. Staan de radiatoren al voldoende open en pendelt het systeem toch, dan is de ketel eigenlijk te groot voor jouw situatie (controleer dit met de vermogensberekening). In dat geval is het pech gehad, maar niet gevaarlijk en ook niet persé onzuinig. Het is niet de moeite waard om er extra radiatoren voor open te zetten in ruimtes die je eigenlijk niet wilt verwarmen.

Dat je ketel 3-5x per uur aanslaat kan zelfs betekenen dat het wel koek en ei is! Een tweede verklaring, naast pendelen, is dat de thermostaat naar low load modus is geschakeld. Voor een stabiele kamer temperatuur is dat beter dan continu zacht branden.

Kortom, kijk op de ketel of het pendelen is of niet, en wie weet is je systeem al goed ingeregeld. Alleen nog even kijken in de servicemenu’s voor die aanvoertemperatuur.

Roderick

Hier ben ik het niet mee eens, je gaat geen ruimten verwarmen die niet verwarmd hoeven te worden. Op de branderautomaat is het vermogen van de cv ketel eenvoudig terug te zetten. Ik meen tot 30 %.

Precies wat er staat: “Het is niet de moeite waard om er extra radiatoren voor open te zetten”. Zie het vorige deel van de serie over het instellen van de branderautomaat.

Roderick

Op de thermostaat wordt het instellen van de “max watertemp” geblokkeerd, in de branderautomaat is de meest gelijkende parameter “max instelwaarde aanvoertemperatuur via bedieningspaneel” ingesteld op 75 C. Kennelijk is er nog iets anders in het spel, misschien de optimalisatie funktie.
Pendelcode heb ik niet gevonden: alleen “nadraaien” en “gewenste temp bereikt” komen in de buurt.

Harry,

Een Intergas HR28 geeft pendelen aan met code 1, “Gewenste temperatuur bereikt”. Zie bijvoorbeeld de handleiding op pagina 8.

Waarom de instelling op de thermostaat wordt geblokkeerd is mij een raadsel. Volgens het installatievoorschrift is die gewoon instelbaar met parameter 1:CH. Bij mij werkt dat prima, ook met de optimalisatiefunctie.

Vraag het anders eens op het Gathering of Tweakers forum.

Roderick

Wauw. Dank voor al die kennis. Sta voor het punt alles te finetunen.
Andere vraag:
Ik heb 1 combiketel (Remeha Quinta) die 2 appartementen moet gaan verzorgen. Elk appartement beschikt over een Opentherm-thermostaat regelunit met individueel aanstuurbare thermostaatradiatoren.
Kun je die 2 Opentherm-thermostaat regelunits aansluiten op 1 combiketel aansluiten? M.a.w. als een thermostaat de ketel aangeeft geen warmte nodig te hebben, kan de andere thermostaat de ketel dan toch aanzetten?

Dag Frank,

Heb het nooit geprobeerd maar ik verwacht het niet. Beste oplossing is denk ik weersafhankelijk stoken en de thermostaatknoppen individueel bedienen.

Roderick

Hallo Roderick,

Nog bedankt voor je commentaar. Ben er nu wel uit.
Heb het “low load” programma op de Chronotherm uitgezet; kreeg de indruk dat de ketel na het bereiken van de gewenste temperatuur circa 5 keer/uur aan/uit gaat, dus inderdaad als aan/uit regelaar gaat werken. Zonder “low load” valt hij nu circa 2 keer/uur korte tijd in status 1; helaas wisten ze me bij Intergas niet te vertellen wat nu het meest gunstigste stoken is.
(mijnsinziens: “low load” zal meer pompenergie vragen; maar zonder “low load” is er minder verlies door opstarten.)
Heb jij een idee?
.

Dag Roderick,

Dank voor je heldere adviezen. Ik heb nog een vraag over een aan/uit vs modulerende thermostaat in combinatie met een convectorput.

Ik heb net een jaren 30 woning gekocht en ben mij aan het oriënteren op een nieuwe ketel en thermostaat. Ik heb een convectorput in de woonkamer redelijk dicht bij de cv ketel (zit in de bijkeuken). Een installateur is al langs geweest voor een offerte en hij kwam met het verhaal dat ik niet voor een modulerende thermostaat moet kiezen omdat je dan zeer waarschijnlijk problemen krijgt met de verwarming door de convectorput. Die is ontworpen op een hoge aanvoer temperatuur (relatief laag oppervlak voor warmte afgifte). Doordat de convectorput dicht bij de cv ketel zit zal de delta T snel kleiner worden waardoor de ketel terug gaat moduleren. Daardoor zal de aanvoertemperatuur zakken en wordt de warmte afgifte van de convectorput te laag door zijn redelijk beperkte oppervlak. Op zich klinkt het logisch maar ik ben benieuwd naar jou ervaring hiermee?

Klaas,

Ik heb zelf geen ervaring met convectorputten, maar kan wel met je meedenken.

Allereerst moet je bedenken of de convectorput ook de hoofdverwarming is. Als hij in de bijkeuken zit, dan denk ik van niet. Ik zou het systeem optimaliseren voor de hoofdverwarming.

De afstand van een radiator of convector tot de ketel is inderdaad wel van belang voor de delta T. Om daar goed mee om te gaan, moet het systeem waterzijdig worden ingeregeld. Zie ook mijn andere artikel hierover. Als dit goed is gebeurd, dan zal de delta T bij de ketel niet snel te klein worden.

Ten tweede moet er onderscheid worden gemaakt tussen een modulerende ketel en een modulerende thermostaat. Alle moderne ketels moduleren al op vermogen. De vraag is dan of je ook een modulerende thermostaat wilt, of een aan/uit thermostaat. Met een aan/uit thermostaat zal de ketel nog steeds vermogen moduleren om de maximale aanvoertemperatuur te realiseren. Met een modulerende thermostaat zal bovendien de aanvoertemperatuur moduleren.

Bestaat de hoofdverwarming uit een convectorput, dan ben ik inderdaad genegen om te zeggen dat een aan/uit thermostaat voldoende is (alhoewel een modulerende thermostaat niet zal schaden; die zal zich bij benadering gaan gedragen als aan/uit thermostaat). Is de put geen hoofdverwarming, dan zal een modulerende thermostaat best zin kunnen hebben.

Modulerende thermostaat of niet, belangrijkste is dus waterzijdig inregelen!

Dag Roderick

Dank voor je snelle antwoord!

De convectorput is inderdaad de hoofdverwarming in de achterkamer. In de voorkamer hangt een gewone radiator van 1×3 meter. Totale oppervlak is ongeveer 33 m2.

Het waterzijdig inregelen zal ik zeker doen of laten doen bij installatie van de nieuwe ketel. ik vind zuinigheid net zo belangrijk als comfort dus zit er toch aan te denken om gewoon een modulerende thermostaat te nemen. Zou het nog een idee zijn om de convector eventueel te vervangen voor een ‘gewone’ radiator maar dan een wat lager model die wel in de put past, mocht de modulerende thermostaat toch problemen geven?

Mooie van waterzijdig inregelen is, dat het net zoveel doet voor comfort als voor de portemonnee!

Waar hangt de thermostaat? In de voorkamer of de achterkamer? Als hij in de voorkamer hangt, dan denk ik dat een aan/uit thermostaat misschien beter zal werken om ook de achterkamer op te warmen. Maar zoals gezegd, ik heb er geen ervaring mee.

Ik denk niet dat een radiator in de put het probleem op gaat lossen. Dat is feitelijk ook gewoon een convector. Eerlijk is eerlijk: het is een lastige situatie met twee andere aanwarmkarakteristieken.

De thermostaat hangt in de achterkamer. Dank voor je advies! Ik ga voor de modulerende thermostaat en laat de boel waterzijdig inregelen.

Hoi, mag ik een modulerende thermostaat overdag 21 graden en in de nacht 15 graden instellen

hallo, hoe warm moet/mag het water zijn naar de verdeler, tbv vloerverwarming
waar moet de thermostaatkraan op staan van de verdeler.??
moet de ketel ook opnieuw worden ingesteld ??
grtz adrie

Maximale temperatuur hangt af van de tegels of de vloer. Meestal niet meer dan 50-55 graden wat überhaupt niet erg behaaglijk is. Wat wel een handige temperatuur is, is nog niet zo makkelijk. Lees op mijn blog ook de commentaren van anderen hierover.

Tijdens het inregelen van mijn Intergas HR 36/30 in combinatie met een Remeha iSense viel het me op dat de iSense altijd om warmte vroeg en de ketel dus regelmatig aansloeg om daarna weer uit te schakelen. Dit blijkt te komen door het ontbreken van een buitentemperatuursensor, de iSense (en mogelijk dus ook andere thermostaten) krijgen dan standaard -31°C door en dat is beneden de vorstbeveiliging. Een weerstand van 12 Kohm op klem 8-9 van de Intergas lost dit op, de thermostaat vraagt nu geen warmte meer. Met dank aan de tip op Tweakers https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/46019711#46019711

Ik heb een honeywel modulerende thermostaat. Leert deze alleen het opwarmgedrag icm het programma of leert deze tevens van het handmatig aanpassen van de temperatuur op de dag?

Ik heb ook nog een andere vraag. Wij hebben een Remeha quinta 35c (horror)ketel die afslaat zodra je warm water vraagt. Het probleem bestaat al sinds 2013 en de installateur kan het probleem niet vinden. Snachts houd de ketel het huis lekker op temperatuur. Stap je onder de douche dan hoor je de CV aanjagen en gelijk ook weer afslaan. De CV slaat daarna ook niet meer aan op een hogere thermostaat instelling bv 32c.

Ik heb de ketel open gemaakt en heb, omdat ik maar 1 sensor op het stookhuis zie, deze overbrugd met een instelpotmeter zodat deze waarde gelijk is als bij CV huis verwarmen (7k1), dus dan is er een vlam in de ketel en brand deze rustig. Vervolgens draai ik de warme kraan open en hoor ik de ketel flink aanjagen waarna het vuurtje binnen 15sec uit gaat. Pas na een 40 minuten wil de ketel dan weer aanslaan.Met andere woorden, er is nog een sensor die de verbrandingsgassen of temperatuur meet. Het enigste wat ik mij voor kan stellen is dat de ventilator zowel meet als het benodigde toerental regelt en feedback geeft aan de brander automaat.

Mijn vraag is: wat wordt er gemeten waarop de branderautomaat in 15sec terug regelt, en zover dat de ketel afslaat en pas na 40 minuten weer aanslaat. Is het logisch de ventilatorunit te vervangen?

Hartelijk dank,
André

Hoi Andre,

Lastig geval! Heb geen ervaring met deze ketel helaas. Met welke melding slaat de ketel dan af? Gasblok goed afgesteld?

Met vriendelijke groet,

Roderick

Dag Roderick.
Heb met veel plezier jouw adviezen over het inregelen van de cv installatie gelezen. Ik ben in het bezit van een Nefit Easy thermostaat. Helaas kan ik daar niet de watertemperatuur op aflezen. Is het jou bekend of dat ooit nog komt? Met vriendelijke groeten Jos Hompes

Dag Jos,

Met welke ketel? Helaas geeft niet elke ketel alle waarden af aan de thermostaat. Nu kun je ketels wel updaten dus theoretisch kan het nog komen, maar in de praktijk zal dat niet vaak gebeuren.

Met vriendelijke groet,

Roderick

Bij afname taowater gaat de brander vol aan en slaat dan af zonder foutcode. Hij gaat dan na ventileren op code 1.

De installateur heeft de ventilator vervangen waarna hij het beter is gaan doen. Nu gaat men ook de brander automaat vervangen. 3weg klep en pomp zijn ook al vervangen. De remeha ketel 35c geeft niet aan wat er stuk ik helaas dus nu bijna de hele ketel vervangen.

De installateur heeft nu ook de brander automaat vervangen dus we gaan nu 2 weken aankijken of het probleem echt is opgelost. Zij hebben zowat de hele ketel vervangen en nu als laatste dus deze automaat. Fijn ding zo’n Remeha 35c.

Dag Roderick,
IK heb een Calenta 35S. Die geeft volgens mij de watertemperatuur wel door maar ik denk dat de Nefit Easy Thermostaat dat niet kan. Zou wel jammer zijn.

Hallo Roderick,

Even over de instelling om het tapwater tijdens het slapen en vakantie uit te schakelen, op de Honeywell. Ik heb de verbinding op de branderautomaat verwijderd (bij mij connector X4, contact 4 en 5), maar zie geen effect op de ketel zelf (Intergas). In de Intergas handleiding hebben ze het over het gebruik van een externe spaarschakelaar, dat daarvoor de doorverbinder moet worden verwijderd.

Ik heb standaard het tapwater op ECO staan, maar de LED brand nog steeds op de ketel (op ECO), ook als ik de thermostaat op ‘vakantie’ zet. Hmm. In de installateursinstellingen op de thermostaat staan ‘tapwater slapen’ en ‘tapwater vakantie’ toch echt uit.

Heb ook wat op het net gezocht, maar veel mensen hadden na het verwijderen van de doorverbinding helemaal geen warm water meer. Dat is bij mij niet aan de orde, want ik krijg nog steeds warm water.

Hoe zit dat in jouw situatie? Heb jij dezelfde doorverbinder verwijderd? Zie jij op de ketel wel verschil of hoe heb je dat gemerkt?

Dag Kees,

Hier exact hetzelfde. Volgens de Intergas moet de ketel ook op ECO of AAN staan, wil de tapwaterinstelling van de thermostaat überhaupt werken. Mijn idee is dus dat het “in de achtergrond” werkt, maar ik heb er nooit aan gemeten.

Gr. Roderick

Beste Roderick,

Voor ons verwarmingssysteem ben ik op zoek naar technisch advies, vandaar dat ik u dit bericht stuur.
Reden hiervoor is dat ik ons gasverbruik schrikbarend hoog vind, namelijk 2340m3 per jaar voor een huis met 500m3 inhoud. In de maand januari volgens slimmemeter.nl al 240 euro gaskosten gemaakt… gemiddeld 15m3 per dag verbruik.

Wij hebben een Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24 ketel. Hiermee verwarmen wij de volgende ruimtes:
– woonkamer (2 radiatoren en 2 groeps vloerverwarming als bijverwarming)
– keuken (1 radiator)
– kantoorruimte en vide onder de keuken (1 radiator)
– praktijkruimte (1 radiator en 1 groeps vloerverwarming als bijverwarming)

De vloerverwarmingen staan standaard op 19 graden met 0,5 tot 1 graad nachtverlaging.
De radiatoren staan standaard op 15 graden, behalve op voorgeprogrammeerde tijden, dan gaan deze naar 19,5 graden.

Bovenstaande ruimtes worden geregeld met een Evohome systeem voor vloerverwarming en radiatoren. De vloerverwarmingen hebben eigen thermostaten (huiskamer: evohome bedieningspaneel, praktijkruimte: honeywell round). De radiatoren hebben elke een evohome radiatorknop. We regelen met het OpenTherm protocol.

Mijn vraag is nu, hoe moet ik dit het beste inregelen? Wat zou jouw advies zijn in deze combinatie? Vloerverwarming zou zuinig moeten zijn, het evohome systeem zou ook een besparing moeten opleveren, evenals OpenTherm. Tot nu toe merk ik daar echter weinig van, dus we doen kennelijk iets niet helemaal goed.

Kan het zijn dat de ketel harder moet werken omdat we de radiatoren laag zetten het grootste gedeelte van de dag. Als de vloerverwarming een bijverwarming is, dan duurt het misschien langer en kost het meer gas als we toch die 19 graden willen halen. Raad jij in dit geval aan om de radiatoren niet teveel te verlagen, bijvoorbeeld naar 17 graden?

Ik ben heel benieuwd naar jouw advies. Alvast hartelijk bedankt.

Dat klinkt inderdaad als een hoog verbruik. Is het geheel waterzijdig goed ingeregeld?

Naast waterzijdig inregelen zou ik sowieso overal nachtverlaging toepassen. Niet 0,5 graad, maar alles naar 15 graden. De thermostaten regelen zelf wel de optimale strategie om aan te warmen.

En inderdaad, als de vloerverwarming bijverwarming is, dan moet je die ook met dat doel gebruiken. De radiatoren vol inzetten voor de juiste kamertemperatuur en de vloerverwarming in hoofdzaak voor warme voetjes.

Wat doet de ketel, pendelt die veel? Wat is daar de delta T?

Beste Roderick,

Bedankt voor je antwoord. De delta T weet ik niet, maar de ketel heb ik op 50 graden staan voor het cv-cirquit. Ik heb soms het gevoel dat de ketel vaak aan slaat, maar dat hou ik niet echt bij.
Even om te controleren of ik je goed begrijp. Zou je ook de vloeren naar 15 graden zetten ‘s nachts? Ik lees over vloerverwarming dat je die beter niet teveel moet laten fluctueren. De radiatoren gaan wel naar 15 graden.
Eigenlijk heb ik het gevoel dat we best zuinig stoken, maar in het verbruik is dat niet echt terug te zien. Denk je dat waterzijdig inregelen van de 10 radiatoren hier in huis veel verschil kan maken?

Meten is weten, ik zou beslist de delta T gaan bepalen. En ja, waterzijdig inregelen is dé meest effectieve manier om zuiniger te stoken.

En ook ja: nachtverlaging rendeert altijd, ook bij vloerverwarming. Is ook op meerdere plaatsen op het Internet terug te vinden met berekening om dat aan te tonen.

Beste Roderick, mooie praktische uitwerking. Was al aan het inlezen op GoT maar heb een bijna vergelijkbare ketel (22 kW en ik denk iets ouder, zitten lichte afwijkingen in front display). Van de winter vooral eens waterzijdig inregelen. Mijn vermoeden is dat de pompsnelheid (appartement 60m2) veel te hoog staat op de standaard waarde 3, pendelen komt veel voor en vaak kraken geluiden.

Tijd om te kijken dus; maar hoe krijg ik de ommanteling los om bij de pomp te kunnen komen? Heb jij tips?

Ik heb al onder de schroeven los gehaald zodat ik de aansluitklemmen in mijn handen kreeg. Daar verder los schroeven of zit de truc juist aan de bovenkant? Heb al gezocht op internet maar kan het niet duidelijk terugvinden.

Uiteindelijk bleek gewoon de elektronica van de remeha kapot te zijn en had de fa de groot zo ongeveer alles vervangen voor dat zij er achter waren wat het was.

%d bloggers like this: