CV-tuning bespaart energie

Deze reeks is verouderd en de discussie is gesloten.

Ik schreef dit vóór de doorbraak van warmtepompen, lage temperatuur verwarming, toerengeregelde pompen en dynamische regelafsluiters. Lees het hier gerust vanuit historische waarde, maar weet: nieuwe tijden vragen om andere CV-tuning.

Comfort verhogen én gas, elektriciteit en het milieu besparen: dat kan met CV-tuning. Met een paar uur tunen heb ik 60% energie bespaard! Niet alleen gas, maar ook elektriciteit. En het verbeterde comfort, dat is onbetaalbaar.

Verspilling door slechte afregeling

Ongelooflijk maar waar: de meeste CV-installaties zijn niet of nauwelijks afgeregeld. Denk je ervan uit te gaan dat de installateur je ketel keurig heeft ingesteld, dan blijkt meestal dat hij hem alleen heeft aangesloten. Hierdoor wordt jaarlijks in Nederland alleen al 12 miljard m³ gas verspild. Dat staat gelijk aan 21,6 miljard m³ CO2 uitstoot en € 7 miljard weggegooid geld. Dat kan en moet veel beter.

Zelf doen of uitbesteden

CV-tuning is niet moeilijk. Met de juiste kennis, gewone gereedschappen en wat tijd kun je het zelf. Je kunt het ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Dat is sneller en met garantie, maar natuurlijk ook duurder. Wat je ook kiest, de kosten zul je binnen afzienbare tijd terugverdienen.

Hulp op internet

Toen ik begon met CV-tuning wist ik er bijna niets van. Door veel lezen en geduldig experimenteren ben ik wijzer geworden. Gelukkig is er veel hulp op internet te vinden. Ik kan je de volgende fora en discussies van harte aanbevelen:

Bij mij zijn vragen en opmerkingen van harte welkom. Maar de gezamenlijke kennis en ervaring op die fora, daar kan ik niet tegen op. Kijk daarom eerst daar: grote kans dat jouw vraag al eerder beantwoord is.

Geen aansprakelijkheid

Voor de volledigheid: ik ben een enthousiaste hobbyist en geen installateur. Ik ben niet aansprakelijk voor schade of andere ongewenste gevolgen die worden geleden naar aanleiding van wat ik heb geschreven over CV-tuning.

Aan de slag met CV-tuning

In een reeks artikelen vertel ik hoe ik energie heb bespaard. Aan bod komen de CV-ketel, thermostaat, waterzijdig inregelen en isolatie. Deel 2 in de serie: CV-ketel instellen en afregelen.

27 replies on “CV-tuning bespaart energie”

op welk tijdstip moet het verschil tussen aanvoer- resp. toevoertemp. van het cv water gemeten worden bij afstellen van de doorstroming van de radiator?

Dag Henk, in theorie bij het bereiken van de maximale aanvoertemperatuur. In de praktijk is na een paar minuten al prima. Het helpt dus om op een koude winterdag alle ramen en deuren open te zetten voor het tunen.

Beste Roderick Ik heb een aantal vragen waar ik niet uit kom en hoop dat u me hiermee kunt helpen
is er een manier waarop we wat makkelijker contact kunnen hebben ?

ik ben de afgelopen dagen bezig geweest met instellen van mijn cv ketel dit zijn op dit moment de instellingen

max cv aanvoer temperatuur 55

gewenst cv aanvoer temperatuur 48

maximum cv vermogen 45 %

maximale tijd voor moduleren naar vollast 10 ( kan kiezen tussen 0 tot 60 wat houd dit in en wat is het beste ?

nadraaitijd pomp cv bedrijf 3 min

delta staat ingesteld op 15 kan kiezen tussen 5 en 30 wat is het beste ?

maximale flow pomp cv bedrijf 100% als ik deze anders instel gaat die een raar geluid maken

minimale flow pomp cv bedrijf op 40% gezet

antipendeltijd op 7 min zodat die niet tijdens afwassen steeds weer even begint met verwarmen

mijnvloerverwarmingspomp is zelfmoduerend en staat op stand 2 op stand 1 loopt de temperatuur in de verdeler teveel op waardoor de cv weer afslaat

wat kan ik hier nog verbeteren ?

Lekker bezig. Iedere situatie is uniek. Wat er nog verder valt te verbeteren is dus een kwestie van proberen en meten.

Het is mooi als je huis warm wordt op koude dagen met 55 graden aanvoer. In de praktijk zal dat alleen in zeer goed geïsoleerde huizen zijn. Mij lukt dat in elk geval niet.

Delta T heb ik uitgelegd op dit blog. 15-20 graden is optimaal. Tijd voor moduleren naar vollast heb ik niet eerder gezien. Uitproberen dus!

Roderick,

Goede informatie over cv tuning

Kun je mij vertellen welke parameter ik moet instellen om deltaT te verlagen, ik aanvoer cv terug gezet van 80default naar 65 graden, wil alleen ook temp verschil verkleinen van 25 default naar 15-20
Ketel is intergas Hr 28/24

Etienne, zie daarvoor het bewuste artikel op mijn website. Helaas is het niet zo simpel als het aanpassen van een parameter op de ketel en komt er wat handmatig meet- en regelwerk aan te pas. Geen nood want het is niet moeilijk.

Beste Roderick, tbv artikel nog even zitten rekenen aan de claim van Henk Deinum dat we 12 miljard m3 gas verspillen. Dat lijkt me al te somber. Van de jaarlijks 40 a 50 miljard verstookte kuubs gaat in NL ruim de helft naar verwarmen. Fluctuaties veroorzaakt door winterkou en economie. Koppelen we de getallen van Henk uit 2004 aan zijn ambitieuze stelling dat er 30% te besparen valt, kom ik uit om een maximale verspilling van 7,5 kuub (50/2×30%). Vermoedelijk liggen de cijfers er in 2016 iets gunstiger omdat er energiezuiniger wordt gebouwd, gerenoveerd is, gasvrije wijken zijn en er minder gas wordt verstookt in energiecentrales. Laat onverlet dat er veel te weinig is gebeurd sinds Henk’s rekensom.

Dank voor alle tips, heeft me al veel bespaart, in combinatie met verwarmen per kamer.
In het gebouw waar ik woon zijn nog veel huurders met oude plaatradiatoren, die worden wel heet maar warmen de woningen niet echt op.
Als eigenaar heb ik natuurlijk mijn radiatoren al vervangen toen we overgingen naar individuele ketels.

Ik vraag me af of bij die huurder het zinvol is om iets te doen met het plaatsen van het blokken met koelribben op de plaatradiatoren of ventilatoren als de http://www.climatebooster.nl/

Ben benieuwd naar jouw mening

‘s Nachts maakt pomp voor nadraaien enige minuten lawaai. Hoe te voorkomen? CVketel Intergas 36/30

Nadraaitijd op 0 zetten, maar dat is symptoombestrijding. Beter kijken of het systeem goed ontlucht is. En of de ketel goed is opgehangen, zodat die geen ongewenste trillingen doorgeeft via de muur of de leidingen. Een luidruchtige pomp kan ook betekenen dat de pomp defect aan het raken is.

Hallo Roderick,

Ik woon in een huis van 125m2 met een vide. Gisteren een Ferrolli cw5 aangeschaft. Ik heb de aanvoertemperatuur naar 65 gezet en capaciteitvermogen naar 65 ipv 80. Ik had even de temperatuur op 21 graden gezet (was 20 in huis). Nu zag ik dat de radiatoren op de bovenste verdieping niet echt warm werden…wel in de huiskamer dus daar was het snel 21 graden. Boven dus niet, wat wel het geval was met de oude cv ketel. Komt dat door de hoge temp buiten nog of moet ik de instellingen weer terug zetten of wijzigen?

Mvg,
J. van Leeuwen

Kun je proberen maar het klinkt eerder alsof je waterzijdig moet inregelen. Merkwaardig dat dit met je oude ketel wel goed ging, weet je dat zeker?

Beste Roderick,

Bedankt voor je uitgebreide info. Heb er heel veel aan gehad. Veel instellingen gewijzigd tov de fabrieksinstellingen.

Vraagde over de boosterfunctie bij mijn Intergas kompact HRE. Zet deze ook het extra vermogen bij WW uit? Kan dit nergens terugvinden.

Gr. Erik

Roderick,

hoe kan ik het toerental van de circulatiepomp tbv de radiatoren instellen.

Keteltype: Hreco 36 (2016)

Zie handleiding. Misschien heeft-ie wel een toerengeregelde pomp, dan zit er geen standenschakelaar meer op en gaat het vanzelf goed.

Hallo,

Ik heb een nieuwe situatie die hier nog niet besproken is. Ook op andere plekken kon ik nog niet direct vinden hoe ik deze moet afregelen. Ik heb namelijk een Honeywell Evohome systeem aangeschaft met zoneverwarming. In iedere ruimte wordt de temperatuur gemeten en geregeld. Nu vraag ik mij af hoe ik de waterzeidige inregeling moet gaan doen.
Ik heb dubbelbedienbare thermostaatknoppen. De ene regeling doet Honeywell, de andere zou ik maximaal open kunnen zetten lijkt me. Honeywell zou dan moeten kijken wanneer het warm moet worden in die ruimte en daarop regelen.
Klopt het inderdaad dat het waterzijdig inregelen niet meer nodig is als je per kamer kan regelen?

Groeten,
Pieter Jan

Nee, ook met een zoneregeling moet worden ingeregeld. Op dezelfde manier: alle apparaten in alle zones open. De meest optimale manier om het systeem ook in balans te houden als sommige zones “dicht” zijn is met een drukverschilregelaar, maar voor een gemiddelde woning zal het niet veel uitmaken.

Ik heb een nefit easy themostaat , het kalibreren staat uit maar dat geeft de thermostaat een onwerkelijke temprateur aan een tehogen, nu staat hij op min 9 en de easy geeft 20.5 aan , ik heb een normale thermometer er bij hangen en geeft 20 graden aan ,
Ik blijf het vreemd vinden , waarom is dat zo .

Beste Roderick

Vloerverwarming (aanvoer 40 retour 25 graden)
Warmtewisselaar
Temperatuurinstelling ketel 58 graden vermogen 50 procent

Ik heb vloerverwarming en wil de temperatuur ‘s nacht niet laten zakken ivm comfort (duurt te lang om weer op te stoken)

Dag en nacht is delta T een graad of 3 (56,6 – 53,6)

Hoe krijg ik die delta omhoog?

mvg Johan

Beste Roderick,

Ik heb een Kombi Kompakt HRE 24/18 van intergas.
Ik het tapwater gewoon instellen zoals beschreven in de handleiding:
“Druk op de (thermometer) toets tot de LED bij (kraan) gaat knipperen.
Stel met de + en – toets de temperatuur in tussen 40°C en 65°C (mijn waarde is 60°C).”

Echter de temperatuur van de comfortstand is niet in te stellen.
Handleiding geeft aan:
“Wanneer de tapcomfortfunctie is ingeschakeld (aan of eco) (staat bij mij op aan) wordt de warmtewisselaar op temperatuur gehouden. De hoogte van de temperatuur kan ingesteld worden. (dit lukt dus niet).
Druk op de (thermometer) toets tot de LED bij (comfort aan) gaat knipperen. (gaat niet knipperen).
Stel met de + en – toets de temperatuur in tussen 40°C en 65°C.

Foutje in de handleiding of zie ik iets over het hoofd.

Mvg Herman