Gas bespaard met CV-tuning

CV-tuning bespaart energie

Comfort verhogen én gas, elektriciteit en het milieu besparen: dat kan met CV-tuning. Met een paar uur tunen heb ik 60% energie bespaard! Niet alleen gas, maar ook elektriciteit. En het verbeterde comfort, dat is onbetaalbaar.

Verspilling door slechte afregeling

Ongelooflijk maar waar: de meeste CV-installaties zijn niet of nauwelijks afgeregeld. Denk je ervan uit te gaan dat de installateur je ketel keurig heeft ingesteld, dan blijkt meestal dat hij hem alleen heeft aangesloten. Hierdoor wordt jaarlijks in Nederland alleen al 12 miljard m³ gas verspild. Dat staat gelijk aan 21,6 miljard m³ CO2 uitstoot en € 7 miljard weggegooid geld. Dat kan en moet veel beter.

Zelf doen of uitbesteden

CV-tuning is niet moeilijk. Met de juiste kennis, gewone gereedschappen en wat tijd kun je het zelf. Je kunt het ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Dat is sneller en met garantie, maar natuurlijk ook duurder. Wat je ook kiest, de kosten zul je binnen afzienbare tijd terugverdienen.

Hulp op internet

Toen ik begon met CV-tuning wist ik er bijna niets van. Door veel lezen en geduldig experimenteren ben ik wijzer geworden. Gelukkig is er veel hulp op internet te vinden. Ik kan je de volgende fora en discussies van harte aanbevelen:

Bij mij zijn vragen en opmerkingen van harte welkom. Maar de gezamenlijke kennis en ervaring op die fora, daar kan ik niet tegen op. Kijk daarom eerst daar: grote kans dat jouw vraag al eerder beantwoord is.

Geen aansprakelijkheid

Voor de volledigheid: ik ben een enthousiaste hobbyist en geen installateur. Ik ben niet aansprakelijk voor schade of andere ongewenste gevolgen die worden geleden naar aanleiding van wat ik heb geschreven over CV-tuning.

Aan de slag met CV-tuning

In een reeks artikelen vertel ik hoe ik energie heb bespaard. Aan bod komen de CV-ketel, thermostaat, waterzijdig inregelen en isolatie. Deel 2 in de serie: CV-ketel instellen en afregelen.

16 thoughts on “CV-tuning bespaart energie”

 1. op welk tijdstip moet het verschil tussen aanvoer- resp. toevoertemp. van het cv water gemeten worden bij afstellen van de doorstroming van de radiator?

  1. Dag Henk, in theorie bij het bereiken van de maximale aanvoertemperatuur. In de praktijk is na een paar minuten al prima. Het helpt dus om op een koude winterdag alle ramen en deuren open te zetten voor het tunen.

 2. Beste Roderick Ik heb een aantal vragen waar ik niet uit kom en hoop dat u me hiermee kunt helpen
  is er een manier waarop we wat makkelijker contact kunnen hebben ?

 3. ik ben de afgelopen dagen bezig geweest met instellen van mijn cv ketel dit zijn op dit moment de instellingen

  max cv aanvoer temperatuur 55

  gewenst cv aanvoer temperatuur 48

  maximum cv vermogen 45 %

  maximale tijd voor moduleren naar vollast 10 ( kan kiezen tussen 0 tot 60 wat houd dit in en wat is het beste ?

  nadraaitijd pomp cv bedrijf 3 min

  delta staat ingesteld op 15 kan kiezen tussen 5 en 30 wat is het beste ?

  maximale flow pomp cv bedrijf 100% als ik deze anders instel gaat die een raar geluid maken

  minimale flow pomp cv bedrijf op 40% gezet

  antipendeltijd op 7 min zodat die niet tijdens afwassen steeds weer even begint met verwarmen

  mijnvloerverwarmingspomp is zelfmoduerend en staat op stand 2 op stand 1 loopt de temperatuur in de verdeler teveel op waardoor de cv weer afslaat

  wat kan ik hier nog verbeteren ?

  1. Lekker bezig. Iedere situatie is uniek. Wat er nog verder valt te verbeteren is dus een kwestie van proberen en meten.

   Het is mooi als je huis warm wordt op koude dagen met 55 graden aanvoer. In de praktijk zal dat alleen in zeer goed geïsoleerde huizen zijn. Mij lukt dat in elk geval niet.

   Delta T heb ik uitgelegd op dit blog. 15-20 graden is optimaal. Tijd voor moduleren naar vollast heb ik niet eerder gezien. Uitproberen dus!

 4. Roderick,

  Goede informatie over cv tuning

  Kun je mij vertellen welke parameter ik moet instellen om deltaT te verlagen, ik aanvoer cv terug gezet van 80default naar 65 graden, wil alleen ook temp verschil verkleinen van 25 default naar 15-20
  Ketel is intergas Hr 28/24

  1. Etienne, zie daarvoor het bewuste artikel op mijn website. Helaas is het niet zo simpel als het aanpassen van een parameter op de ketel en komt er wat handmatig meet- en regelwerk aan te pas. Geen nood want het is niet moeilijk.

 5. Beste Roderick, tbv artikel nog even zitten rekenen aan de claim van Henk Deinum dat we 12 miljard m3 gas verspillen. Dat lijkt me al te somber. Van de jaarlijks 40 a 50 miljard verstookte kuubs gaat in NL ruim de helft naar verwarmen. Fluctuaties veroorzaakt door winterkou en economie. Koppelen we de getallen van Henk uit 2004 aan zijn ambitieuze stelling dat er 30% te besparen valt, kom ik uit om een maximale verspilling van 7,5 kuub (50/2×30%). Vermoedelijk liggen de cijfers er in 2016 iets gunstiger omdat er energiezuiniger wordt gebouwd, gerenoveerd is, gasvrije wijken zijn en er minder gas wordt verstookt in energiecentrales. Laat onverlet dat er veel te weinig is gebeurd sinds Henk’s rekensom.

 6. Dank voor alle tips, heeft me al veel bespaart, in combinatie met verwarmen per kamer.
  In het gebouw waar ik woon zijn nog veel huurders met oude plaatradiatoren, die worden wel heet maar warmen de woningen niet echt op.
  Als eigenaar heb ik natuurlijk mijn radiatoren al vervangen toen we overgingen naar individuele ketels.

  Ik vraag me af of bij die huurder het zinvol is om iets te doen met het plaatsen van het blokken met koelribben op de plaatradiatoren of ventilatoren als de http://www.climatebooster.nl/

  Ben benieuwd naar jouw mening

 7. ‘s Nachts maakt pomp voor nadraaien enige minuten lawaai. Hoe te voorkomen? CVketel Intergas 36/30

  1. Nadraaitijd op 0 zetten, maar dat is symptoombestrijding. Beter kijken of het systeem goed ontlucht is. En of de ketel goed is opgehangen, zodat die geen ongewenste trillingen doorgeeft via de muur of de leidingen. Een luidruchtige pomp kan ook betekenen dat de pomp defect aan het raken is.

 8. Hallo Roderick,

  Ik woon in een huis van 125m2 met een vide. Gisteren een Ferrolli cw5 aangeschaft. Ik heb de aanvoertemperatuur naar 65 gezet en capaciteitvermogen naar 65 ipv 80. Ik had even de temperatuur op 21 graden gezet (was 20 in huis). Nu zag ik dat de radiatoren op de bovenste verdieping niet echt warm werden…wel in de huiskamer dus daar was het snel 21 graden. Boven dus niet, wat wel het geval was met de oude cv ketel. Komt dat door de hoge temp buiten nog of moet ik de instellingen weer terug zetten of wijzigen?

  Mvg,
  J. van Leeuwen

Leave a Reply